Syntax highlight

Szintakszis szinezés (vagy kiemelés?)

Nem igazán értettem eddig, hogy milyen problémás dolog tud lenni egy kódot szépen csicsázva publikálni egy blogon. Ez tipikusan olyasvalami, mely felett átsiklik az ember, elintézi annyival magában, hogy ODA KELL KOPIPÉSZTELNI, OSZT KÉSZENVAN. De ha egy kicsit is eltűnődsz, nem is oly egyszerű. Lehetőség lenne, hogy magadnál átfuttasd a kódodat egy html+css csicsázó készüléken, és az outputot kopizod a blogbejegyzésedbe. Ez nehezen módosítható utólag, béna megoldás.


Az ultimate megoldást egy sörivó srác adja (azért kér donation-t, hogy sört vehessen), itten van az oldala: http://alexgorbatchev.com/wiki/SyntaxHighlighter. Itt meg egy srác blogja, aki leírja, hogy ezt hogy is kell használni bloggeren: http://blog.cartercole.com/2009/10/awesome-syntax-highlighting-made-easy.html.


Röviden annyi a trükk, hogy javascript+css kombóval csinálja a syntax highlight-ot, magyarul runtime az oldal betöltésekor csicsáz, így a forrásban szépen módosítható marad a kód, cserélhető a stílus. A javascript kód ingyenes hosztolása is megoldott (mivel ugye bloggerre nemnagyon tehetsz fel ilyet).



Itt egy példa a script-es beillesztésre:




Itt meg egy a pre-s beillesztésre:



public class Allat{
private String str = "";
}


Különbséget nem látok, az indentálás mindkettőnél megmaradt, mindenesetre a pre-s rövidebb. Ja, és valami swf-es trükkel megcsinálták a kopipésztelhetőséget is, bár én nyomát sem találom flashnek, pedig SZÉTJOBBKLIKKELTEM az egész kódrészt... Szórszkódba meg nincs kedvem belenézni, működik és kész, ez az, amit szeretek.

UPDATE: mégis megtaláltam a flasht... nem eléggé SZÉTJOBBKLIKKELTEM előbb.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

top