Licensz választás

Őrjítő dolog (angol) jogi szöveget olvasni egy programozónak.

És hihetetlen, hogy nem találtam normális for dummies stílusú leírást sem. Pedig most rákényszerültem, hogy körbenézzek ebben a témában. Akarok/akarunk indítani egy opensource projektet, nem akarom korlátozni a felhasználóit, hogy arra használják, amire csak akarják... ingyen, és anélkül, hogy nekik openszórsszá kelljen tenniük a fejlesztéseiket (nem teljesen szívjóságból, hiszen a projektet majd mi is természetesen üzleti célokra szeretnénk felhasználni, márpedig a kiegészülő részek openszórsszá tétele nélkül). Másik oldalról persze már szeretnénk mi is több kész komponenst is használni, tehát ezekkel is kompatibilis kell legyen a kiválasztott licensz. A szituáció adott, a választék is adott, van GPL (mindenféle verzióban), van LGPL (v3), BSD, CC.
Először azt hittem, hogy a http://www.gnu.hu segítséget nyújt, hisz legalább magyar. Tévedtem. Ez nem magyar, hanem egy senki által nem beszélt nyelv. Inkább visszatértem az angol leírásokra. Két értelmesebb oldalt találtam csak. Az egyik a Java viszonylatában magyarázza el az LGPL v2.1 -et, ami nyilván nagyon hasonlít a v3-ra: http://www.gnu.org/licenses/lgpl-java.html. Másik az egy magyar fórumbeszélgetés a CC és az LGPL közti különbségekről, megvilágítva az LGPL egyes elemeit: http://weblabor.hu/forumok/temak/19865.
A maradék licenszeket az eredeti angol leírásból próbáltam megértegetni, de már az elején sejtettem, hogy a GPL túl szigorú a felhasználást illetően, a BSD viszont túl engedékeny, hogy én ügyesen felhasználgathassak erősebb megkötésű komponenseket.
Marad az LGPLv3, míg jobbat nem találunk ki... Feladat kipipálva.

2 megjegyzés:

törzsmókus írta...

Apache?

Gabor Garami írta...

A CC-ben csak a BY-NC kezdetu licenszek korlatozzak a kereskedelmi terjesztest, ahol nincs NC (non-commercial), az nem. Tehat a BY-SA az ugye Nevezd meg! Igy add tovabb! licensz, ami ugye csak a hasonlo licensz alatti tovabbadast garantaltatja.

Megjegyzés küldése

top